سافيا
المؤلف : فاطمة شرف الدين
الرسّام : مايا فداوي
Författare: Fatima Sharafeddine (Fatimah Sharaf al-Din)
Illustratör: Maya Fidawi
Förlag: Dar al-Saqi
ISBN: 9786140320703
"Mitt i Sverige, lite söderut, mellan havet och bergen, där ligger det lilla samhället Sävja. I Sävja finns ett vackert bibliotek som drar de förbipasserandes blickar till sig, med sin glasfasad ut mot torget och husen runtomkring."
Så inleder författaren Fatima Sharafeddine sin berättelse om biblioteket i Sävja, om bibliotekarien Nino och den brand som 2013 förstörde biblioteket, men som fick invånarna i det lilla samhället att gå samman och göra något riktigt bra tillsammans.
Det var en fredagkväll då det hände. Peter, Tomas och Justin sover över hos Max, de har spelat X-box, ätit grillad kyckling med potatis till middag och nu ligger de på madrasser i Max rum och har precis släckt lampan för att sova. Då hör Max grannarna ropa högt och han hör ljudet av sirener som närmar sig. Ett ljussken lyser in genom det mörka fönstret. Det är Tomas som först hoppar upp från madrassen och tittar ut: "Biblioteket! Det är biblioteket som brinner!" Snart står både pojkarna och Max mamma, pappa, lillasyster och lillebror tillsammans och ser lågorna och den svarta röken som reser sig ur biblioteksbyggnaden. Var och en tänker på hur böckerna inne i biblioteket brinner, Pippi Långstrump, Harry Potter, Den lille prinsen ... men också leksaker, bord, stolar och hyllor. De ser sitt fina bibliotek förstöras av lågorna.
För Nino är biblioteket så mycket mer än en arbetsplats, det är nästan som hennes eget hjärta, och det gör verkligen ont i henne att se det som händer. Men så sträcker hon på sig, ser ut över torget och ropar med hög röst: "Vi kommer att klara det här tillsammans! Biblioteket kommer att byggas upp igen, så snart som det bara är möjligt!"
Under dagarna efter branden besöker Nino skolklasserna i Sävja för att prata med barnen om det som har hänt, om sorgen, men också om att biblioteket så klart ska byggas upp igen. Kanske de kan få något ännu bättre! Tänk så de har drömt om ett rum för musik, ett rum där de kan titta på film och ett rum för att måla. Nu kanske det kan bli verklighet! Ninos entusiasm smittar av sig på barnen och en idé om att de tillsammans kan göra något för att hjälpa till växer fram. Så bestämmer de sig för att ordna en stor basar där alla kan bidra på något sätt och där pengarna de får in från försäljningen går till det nya biblioteket.
Biblioteksbranden vänds till ett engagemang bland både barn och vuxna. Basaren blir en succé, Sävjas invånare gick samman och gjorde någonting för både sig själva och för sitt samhälle. När renoveringen av biblioteket kommer igång är det många ungdomar som är där och hjälper till med olika saker. Nino organiserar de nyinköpta böckerna och ser till att inredningen kommer på plats och under tiden som biblioteket renoveras får Sävja en bokbuss där barnen och ungdomarna kan samlas efter skolan, låna sina favoritböcker och läsa tillsammans.
När den stora dagen är inne, då biblioteket ska öppnas på nytt, då är alla där. Det är fest, det bjuds på mat och dryck och kommunstyrelsens ordföranden är där och klipper det röda bandet som Nino spänt upp framför biblioteket. Allt är så fint! Max och hans vänner strosar runt mellan de nya hyllorna och konstaterar att alla favoritböckerna finns där, och visst har drömmarna om rum för musik, film och konst äntligen blivit uppfyllda! Det är verkligen en glad dag i Sävja!
Bokens omslagsbild, en mycket glad Nino på cykel, passar så fint till berättelsen. I bokens början får vi veta att det tar Nino en hel timme att promenera till jobbet. Dagen då det nyrenoverade biblioteket öppnar igen får hon en stor överraskning! De har samlat pengar och köpt en cykel till henne, så att hon kan cykla i stället för att promenera den där långa vägen. "Max hade aldrig sett Nino så lyckligt leende som den dagen."
Hur kommer det sig då att en författare från Libanon har skrivit en bok på arabiska om en brand på ett bibliotek i Sverige? Jo, hösten 2013 var Fatima Sharafeddine inbjuden som gäst under Internationella bibliotekets barnboksvecka och besökte då bl a Sävja för att hålla bokprat och workshops med barn och ungdomar. Hon mötte Nino och berördes starkt av det hon fick höra om både branden och det lokala engagemang som följde, och så började berättelsen om Sävja växa fram. Det känns verkligen fantastiskt att få läsa en arabisk barnbok med så stark koppling till Sverige och som så tydligt visar vikten av bibliotek och att bibliotek verkligen kan skapa förändring.
Ett tips! Titta på dokumentären Vi älskar Sävja, en film i sex delar, gjord av Sävjas ungdomar och som visar hur biblioteksbranden fick dem att organisera sig för att både bekämpa hopplöshet och förändra sin stadsdel.
Comments