top of page
  • Skribentens bildElisabet Risberg

Hiya


هي

حلمي التوني

دار الفتى العربي, 1980


Hiya

Hilmi al-Tuni (Helmi Eltouni)

Dar al-Fatá al-Arabi, 1980









Förlaget Dar al-Fatá al-Arabi grundades i Beirut 1974 och var ett av de första renodlade barnboksförlagen i den arabiskspråkiga delen av världen. Förlaget är en viktig milstolpe i arabisk barnlitteraturhistoria då de på ett markant sätt bröt med den mer didaktiska formen, som då var vanligt förekommande i regionens barnböcker. Förlaget drog till sig stora och etablerade författare och konstnärer och produktionerna vittnar om tidens både sociala och politiska omvälvande händelser. Ett av målen för förlaget var att ge de arabiskspråkiga barnen berättelser som speglade deras egen verklighet och berättelser som gav dem framtidshopp. Social rättvisa, palestinafrågan och en global solidaritetsrörelse var förlagets drivkrafter. Böckerna spreds över hela arabvärlden men översattes också till andra språk och fick på så sätt även en internationell spridning.


En av de konstnärer som skrev och illustrerade för förlaget var Hilmi al-Tuni och boken "Hon" är trots det lilla formatet (9x9 cm) ett mästerverk. Det är en av de många av Dar al-Fatás böcker som tillägnades de palestinska barnen.



Hon

Hon är stolt som berget

Hon är djup som havet

Hon är vaksam som månen

Hon är varm som solen

Hon är generös som molnen

Hon är lika bördig som jorden

Hon älskar allt som växer

Och jag är en liten planta

Hon är min mor

Hon är mitt hemland...

Palestina



Här är ett urval av de fina illustrationerna i boken:


Hon är stolt som berget

Hon är vaksam som månen

Och jag är en liten planta

Hon är min mor

Palestina


Samtliga bilder ur boken, och översättningar till andra språk, finns på webbplatsen Palestine Poster Project Archives. Där finns också mer av Hilmi al-Tunis konst att ta del av.


För den som vill läsa mer om förlaget Dar al-Fatá al-Arabi rekommenderar jag den virtuella utställningen som finns på webbplatsen för American University of Beirut. En guldgruva för den som är intresserad av arabisk barnlitteraturhistoria.



14 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page